Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

A ló származása és evolúciója

Az emlősállatok közül a ló fejlődéstörténetéről rendelkezünk a legtöbb ismerettel. Ez a fejlődés nem volt egyenes vonalú és töretlen, számtalan zsákutcát is tartalmazott, és két kontinensen -Eurázsiában és Amerikában- ment végbe, hol párhuzamosan, hol külön-külön.
A ma élő lovak őse mintegy 60 millió évvel ezelőtt élt. A leletek tanúsága szerint az egész állat kb. 25-50 cm közötti magasságú, rókaszerű testalkatú volt, mellső lábain négy, a hátulsón három ujjal. Testének súlya nem az ujjai hegyén, mint a mai lovakon, hanem a kutyákhoz hasonlóan az ujjai párnáján nyugodott. Ez az ősi lófajta, úgy tűnik, Európában hamar kihalt, Észak-Amerikában azonban a klimatikus változások hatására átalakult, fejlődött az idők során. A mai lovak őse tropikus erdőkben élő mindenevő volt, elsősorban lombbal és gyümölcsökkel táplálkozott. Az éghajlati változások hatására az erdők helyén síkságok jöttek létre és az ősló alkalmazkodott az élőhelyváltozáshoz: növényevővé vált, képes volt gyorsabban futni, hogy elmenekülhessen a ragadozók elől. Mivel ehhez a mozgáshoz csak a középső ujját használta, az oldalsók egyre kisebbek lettek. Az egész fejlődési folyamatnak lényegében három fő vonása volt:

      A testnagyság növekedése
      Az ujjak számának csökkenése és egyúttal a talponjárásról az ujjhegyen(patán)-járásra való áttérés
      A lombevésről a fűevésre való áttérésnek megfelelően megváltozott fogazat

 

Az ujjak maradványai a kapocscsontok, egyenlítőcsontok és szarugesztenyék. Ez a folyamat mintegy 10 millió évvel ezelőtt befejeződött. Az akkor élő Pliohippus volt az első ősló, amely csupán egyetlen, patával borított ujjat hordott mindegyik végtagjának végén. Ez az állat Észak-Amerika sztyeppéin élt, és a ma élő összes lóalkatú állat egyedüli ősének tekintjük. A faj későbbi, egészen a mai lovakig tartó fejlődése az amerikai kontinensen ment végbe, valószínűleg innen vándorolt át az akkor még létező szárazföldi hídon a mai Behring-szoros helyén Eurázsiába és Afrikába, ahol kialakultak a ma ismert fajok, alfajok. A lovak az eurázsiai hegységektől északra fekvő nagy síkságot népesítették be, míg a zebrák, szamarak és félszamarak az ázsiai és az észak-afrikai sztyeppéken terjedtek el. Később, több ezer évvel ezelőtt az amerikai kontinensen a lovak minden faja kipusztult. A jelenleg Dél-Amerikában található vadlovak a spanyolok által odaszállított európai lovak elvadult utódai. A jégkorszak végét csak egyetlen vadlófaj élte túl, mely két alfajra tagozódott: a tarpánra és a takira.

Forrás:

 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok