Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

A ló származása és evolúciója

Az emlősállatok közül a ló fejlődéstörténetéről rendelkezünk a legtöbb ismerettel. Ez a fejlődés nem volt egyenes vonalú és töretlen, számtalan zsákutcát is tartalmazott, és két kontinensen -Eurázsiában és Amerikában- ment végbe, hol párhuzamosan, hol külön-külön.
A ma élő lovak őse mintegy 60 millió évvel ezelőtt élt. A leletek tanúsága szerint az egész állat kb. 25-50 cm közötti magasságú, rókaszerű testalkatú volt, mellső lábain négy, a hátulsón három ujjal. Testének súlya nem az ujjai hegyén, mint a mai lovakon, hanem a kutyákhoz hasonlóan az ujjai párnáján nyugodott. Ez az ősi lófajta, úgy tűnik, Európában hamar kihalt, Észak-Amerikában azonban a klimatikus változások hatására átalakult, fejlődött az idők során. A mai lovak őse tropikus erdőkben élő mindenevő volt, elsősorban lombbal és gyümölcsökkel táplálkozott. Az éghajlati változások hatására az erdők helyén síkságok jöttek létre és az ősló alkalmazkodott az élőhelyváltozáshoz: növényevővé vált, képes volt gyorsabban futni, hogy elmenekülhessen a ragadozók elől. Mivel ehhez a mozgáshoz csak a középső ujját használta, az oldalsók egyre kisebbek lettek. Az egész fejlődési folyamatnak lényegében három fő vonása volt:

      A testnagyság növekedése
      Az ujjak számának csökkenése és egyúttal a talponjárásról az ujjhegyen(patán)-járásra való áttérés
      A lombevésről a fűevésre való áttérésnek megfelelően megváltozott fogazat

 

Az ujjak maradványai a kapocscsontok, egyenlítőcsontok és szarugesztenyék. Ez a folyamat mintegy 10 millió évvel ezelőtt befejeződött. Az akkor élő Pliohippus volt az első ősló, amely csupán egyetlen, patával borított ujjat hordott mindegyik végtagjának végén. Ez az állat Észak-Amerika sztyeppéin élt, és a ma élő összes lóalkatú állat egyedüli ősének tekintjük. A faj későbbi, egészen a mai lovakig tartó fejlődése az amerikai kontinensen ment végbe, valószínűleg innen vándorolt át az akkor még létező szárazföldi hídon a mai Behring-szoros helyén Eurázsiába és Afrikába, ahol kialakultak a ma ismert fajok, alfajok. A lovak az eurázsiai hegységektől északra fekvő nagy síkságot népesítették be, míg a zebrák, szamarak és félszamarak az ázsiai és az észak-afrikai sztyeppéken terjedtek el. Később, több ezer évvel ezelőtt az amerikai kontinensen a lovak minden faja kipusztult. A jelenleg Dél-Amerikában található vadlovak a spanyolok által odaszállított európai lovak elvadult utódai. A jégkorszak végét csak egyetlen vadlófaj élte túl, mely két alfajra tagozódott: a tarpánra és a takira.

Forrás:

 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT