Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

Imperiál

1960-ban Kisbéren látta meg a napvilágot, és már csikóként felhívta magára a figyelmet a méneben. Ennek ellenére nem kapkodtak utána az élvonalbeli trénerek yearling korában, taszította őket a telivér négyharisnyás lába, a csóka szeme. Ha egy lónak ilyen van, az nem lehet őszinte, és küzdeni sem tud - állították róla. Tévedtek. Méghozzá alaposan, hiszen Imperiál olyan magasságokba jutott el a galoppsportban, amire kevés példát találunk a honi turf történetében.

Budapesttől Washingtonig
Kétévesen már a munkákban villogott, az első versenyében pedig szárnyalt. Mikor az addigi "tini ászt", Mimit is széttépte, készülhettek vele külföldre, a messzi Bécsbe. Akkoriban ez kisebbfajta csodának számított. Különösen azután, hogy az utolsó nyugati túrán, 1956-ban bomba meglepetésre kikapott Imperiál apja, Imi, és lelépett három szuperzsokénk, többek között a még ma is aktív legenda, Kállai Pál.
Imperiál előtt azonban megnyílt a sorompó, így a sárga mén bemutatkozhatott a vasfüggönyön túl is. A kinti premier mindenkit lenyűgözött, csodalovunk könnyen hazasétált a patinás Ausztria Díj nemzetközi mezőnyében. A külföldi szaksajtó áradozott, a hazai a szocialista telivértenyésztés kiteljesedését hirdette. A közmédia azonban egyelőre mélyen hallgatott.
Háromévesen Imperiál izomzata és a hírneve tovább erősödött. Újra Bécsben parádézott, előbb a Trial Stakesben, majd az Osztrák Derbyben neveti ki a mezőnyt. Itthon népes tömeg várja, a rajongás soha nem látott méreteket ölt. Imperiál berobban végre a médiába is. Persze ehhez a kimagasló eredmények mellett Kellér Andor írása is kellett az Esti Hírlapban. A cikkben a népszerű író kesereg, hogy már egész Európa Imperiálról beszél, nálunk meg tudomást sem vesznek róla az újságírók.
A folytatásban változik a helyzet, a lovat egyre többen filmezik, a Magyar Derby már igazi népünnepély. 20 000 néző, Kádár János is a tribünön, és fölényes favoritgyőzelem új pályarekordban.
Még azon a nyáron irány Németország, többek között a világviszonylatban is jegyzett Baden-Baden. A Fürstenberg Rennen óriási csalódás, Imperiál a vert mezőnyben. Egy héttel később a Nagydíjban bizonyít, csak küzdelemben kap ki az angol Espressótól. Lovunkat most már tényleg egész Európa ismeri, de Amerika is kíváncsi rá. Meghívást kap Washingtonba a Laurel Parkba. Gondoljunk csak bele: 1963-at írunk, és magyar ló a tengerentúlon. Abszolút szenzáció.
Előtte azonban még feladatok várnak rá Budapesten is. Egy héttel a badeni fellépés után a szocialista szektor legjobbjai, többek között a szovjetek ellen kell bizonyítania. Imperiált nem érdekli a politika (vagy mégis? - a szerk.), a szakadó esőben a sárba tapossa a szovjet elvtársak kedvenceit. Kilenchosszas győzelmével végképp maga mellé állítja az ország lakosságát. A galoppsport népszerűségét az egekig emeli hazánkban, s ez a népszerűség csaknem két évtizedig kitart.
A megerőltető szezont az amerikai túra zárja, a két hazai szuperklasszis, Mongo és Kelso külön versenyéhez csak statisztálnak a többiek, Imperiál helyezetlen, de nem vall szégyent.
Csodalovunk négyévesen még villan néhányat, többek között Hamburgban a Hansa Díjban, majd újra elmegy a Badeni Nagydíjra, de már nincs rendben. A vége sajnos nem csodás, ám a karrier így is egyedülálló.
Imperiált visszavonultatták a versenyzéstől, de a tenyésztésben tovább brillírozott, és hatása mind a mai napig érzékelhető a magyar galoppversenyzésben.

A mester szemével
Imperiál trénere, Aperianov Zakariás mind a mai napig elérzékenyül, ha a sárgáról mesél. Érthető. Némi túlzással mindent neki köszönhet. Imperiállal megütöttem a főnyereményt - kezdi a ma is aktív, ősz hajú mester. - Olyan ékszer került a kezem alá, ami hatalmas lökést adott a karrieremnek. Már kétévesen, az első komolyabb munkákban kitűnt a többiek közül. Nyugodtan, hosszan galoppozott, szinte úszott a levegőben. Vele nyertem az első derbymet Bécsben, majd néhány héttel később Pesten. Imperiál akkor már olyan ismert volt, hogy az ország első számú politikusa is kíváncsi volt rá.
Mi történt Baden-Badenben első startján? Balszerencsék sorozata. Először is nehezen szokta meg a szűk, balra fordulós pályát. A lovasa sem ismerte Baden-Badent. Bezárták, így tele kézzel, helyezetlenül ért célba. Hatalmas lett a csalódás. Haza akarták hozni a lovat, de addig erősködtem, míg futhatott egy hét múlva a nagydíjban. Igazam lett, lovam majdnem nyert, és felért a nyugat-európai közvetlen élvonalhoz. Akkor hívták meg Amerikába.
Ott miért lett helyezetlen? Mert jobbak voltak az ellenfelek. Szerintem a ló formát futott, annak ellenére, hogy az elutazás előtt kisebb sérülést szenvedett. Ami nagyon érdekes volt számomra, az az, hogy a tengerentúlon kizárólag velem tárgyaltak a versenyszervezők és az újságírók, akik hatalmas felhajtást csináltak a verseny körül.
Visszatérve Budapestre, nem volt túlságosan megterhelő Imperiálnak a szovjetek elleni bravúr? Tény, hogy három hét alatt a harmadik versenyét futotta, de politikai nyomásra el kellett indulnia a szocialista szektor legnagyobb találkozóján. Egyébként csak egy nappal a verseny előtt döntöttem, miután láttam a munkáját. Szerencsére nem égette ki a megerőltető három hét sem.
Ezek szerint itthon is adtak a véleményére? Általában igen, bár sokszor komoly csatákat vívtam. Imperiált túlzottan is sztárként akarták kezelni. Nagyobb bokszot akartak csinálni neki, sőt kitalálták, hogy építenek számára egy olyan homokpályát, amin télen is tud galoppozni. Nehezen tudtam meggyőzni a vezetőket, hogy ő is ugyanolyan ló, mint a többi, csak gyorsabban fut náluk. Nálam pedig a telivérek ügetnek télen, és ezt tette Imperiál is. Más kérdés, hogy kicsit többet, mint a tréningtársak.
Aperianov Zakariás pályafutásának tehát nagy lökést adott aranyszőrű táltosunk, és a mester élt is a lehetőséggel. 17 derbygyőzelmével, a Hármas Korona-nyerő Bilbaóval a hazai galoppsport legnagyobbjai közé került.

Lovas szemmel
Imperiál első számú lovasa, Németh Ferenc, szintén könnyes szemmel emlékezik a legendás versenylóra, bár számára nem minden ment simán. Abban az időben az Aperianov Zakariás istállóban dolgoztam, így már tréningben ismertem Imperiált. A bokszban kicsit akaratos volt, ám a nyeregben már könnyen lehetett koordinálni. Sajnos külföldre nem mindig tarthattam vele.
Miért? Nyugat-Európába nem akartak kiengedni, igaz, kétévesen nem is tudtam volna mindig hozni a súlyt. Hároméves korában viszont tudtam volna, mégis itthon hagytak. Nagyon rosszul esett, éppen ezért örültem, hogy Pesten indulhattam vele a Szocialista Országok Nagydíjában, az emlékezetes oroszverésen.
Később viszont Nyugaton is bizalmat kapott. Imperiál akkor már négyéves volt, és valóban engem vittek ki a nyári, nyugat-európai túrára. Németországban és Svédországban versenyeztünk, felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb. Imperiál véleményem szerint minden szempontból ideális telivér volt. Jól bírta az utazást, az idegen környezetet, gyors és a lassú versenyt egyaránt, ráadásul különböző távokon is eredményesen futott.
Kádár Jánossal is összehozta a sors, pontosabban a ló. A Magyar Derby-győzelem után vittek fel a páholyába. Rendkívül barátságosan viselkedett, érdeklődött a lóról, a versenyzésről. Hiszem, hogy Imperiál hallatlan népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy a szocialista eszmével ellenkező lóversenyzés túlélje a korábbi rendszert.

Legnagyobb sikerei a pályán: 
I. Ausztria Díj (Bécs), Trial Stakes (Bécs), Osztrák Derby (Bécs), Magyar Derby (Budapest), Bajor Derby (München), Szocialista Országok Nagydíja (Budapest), Magyar St. Leger (Budapest), Malmői Nagydíj (Malmő), Kincsem Díj (Budapest), Idea Hansa Preis (Hamburg), Millenniumi Díj (Budapest), II. Badeni Nagydíj (Baden-Baden)

Legsikeresebb ivadékai: 
Prince Ippi (Europa Preis, Gran Premio d'Italia), Rustan (Magyar St. Leger, Bajor Derby), Isztopirin (Magyar Derby, Nemzeti Díj), Anda (Magyar Derby), Íjász (Magyar Derby, Magyar St. Leger), Tirán, Dimitrij, Betét (Magyar Derby), Bilbao (Nemzeti Díj, Magyar Derby, Magyar St. Leger - Hármas Korona), Sárga Rózsa (Magyar Kancadíj, Kincsem Díj), Magiszter (Nemzeti Díj, Alagi Díj), Tunguz (Magyar Kancadíj), Immer (Magyar Derby, Kincsem Derby), Mákvirág (Magyar Kancadíj, Kincsem Díj, Millenniumi Díj), Meernymphe (NDK Derby), Babi (Magyar Kancadíj), Quintal (Csehszlovák 1000 Guineas)

Forrás: Lovas Élet újság

 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok