Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

Szervrendszerek

A ló szervrendszerei gondoskodnak arról,hogy az állat mozogni,lélegezni, enni,növekedni,egészségesen élni és a külső idegrendszere reagláni tudjon.

Idegrendszerek
Az idegrendszer a szervezet összes szervének működését szabályozza, ingerek vezetésére és feldolgozására szolgál. Két részét különböztetjük meg, éspedig a központi és a környéki idegrendszert. A központi idegrendszer részei az agyvelő és a gerincvelő, a környéki idegrendszeré pedig az idegek és az idegdúcok. A környéki idegrendszerhez soroljuk még az autonóm vagy vegetatív idegrendszert is, amely bizonyos fokig önálló, de részben az agy-, gerincvelői idegrendszer befolyása alatt áll. Szerepe azon szerveknek a működtetése, amelyek a szervezet belső életét, növekedését, a szaporodást szolgálják. Az agyvelőt és a gerincvelőt kemény és lágy burok veszi körül. A kemény agyvelő- burok kettőzeteket alkot. Harántirányú kettőzete a kis agysátor, mélyen benyomul a kis- és a nagyagyvelő közé; gyakran elcsontosodik (agyvelővízkór vagy butacsíra).
A páros agyvelőidegek közül kiemelendő a felső, illetve az alsó fogsort beidegző áll- csonti, valamint az állkapcsi ideg. A természetes testnyílások idege az arcideg, amely
a fül, az ajkak, az orr, a pofa, a szemhéjak beidegzésében játszik szerepet [arcideg- (faciális-) bénulás]. A bolygóideg ellátja a fület, a garatot, a gégét, a nyelőcsövet, a mell- és a hasüregben helyeződő szerveket, és mint vegetatív ideg is jelentős.
A gerincvelőidegek az agyvelőidegekhez hasonlóan párosak. Az elülső végtagot ellátó idegek közül a legerősebb az orsóideg, amely a végtag nyújtóizmait idegzi be. Bénulása- kor speciális típusú mozgászavar mutatkozik. A középideg érzőrostjai a csüdízület két oldalán, a bőr alatt felületesen, erek kíséretében haladnak (érzéstelenítés helye). A hátulsó végtagokat a comb- és az ülőideg látja el mozgató- és érzőrostokkal. Az ülőideg sípcsonti ágának érzőrostjai a hátulsó végtag csüdízületén kétoldalt, ugyancsak a bőr alatt futnak az ujj felé (érzéstelenítés helye). A szeméremideg végbelet, a gáttájékot, ménben a hímvesszőt, kancában a pérát, továbbá a combhasadék bőrét idegzi be.

Légút
A légzőkészülék a levegőt vezető légutakból és a légzés központi szervéből, a tüdőből áll.
Az orrüreg a külvilággal az orrnyílásokon át közlekedik. Az orrnyílás felső, kisebbik része az álorrnyílás az orrtrombitába, az alsó, nagyobb a tulajdonképpeni orrüregbe vezet. Az orrüreg az orrsövény által kettéosztott. Az orr melléköblei szűk nyílásokon át az orrüreggel és lóban egymással is közlekednek.

A gége porcait egyes izmok egymásnak viszonyítva mozdítják ki helyzetükből, mások a gégét egészében mozgatják. A gége üregébe beemelkedő feszes hangredőben a rugalmas rostokban bővelkedő hangszalag helyeződik. A hangrést tágító izmokat beidegző egyik ideg (visszatérő gégeideg) bénulása a ló jellegzetes betegségével jár (hörgősség).
A tüdő páratlan szerv, amelyet két tüdőszárny alkot. A tüdő szárnyak csúcsa a mell- üreg bejárata, kiszélesedő alapja a rekeszizom felé tekint, arra ráfekszik.

Emésztés
A ló legelő állat,amely folyamatosan kis táplálékmennyiségeket vesz fel.Ez a viselkedésmódja szabja meg emésztőtraktusának felépítését is:a gyomor kicsiny,és  mindenkor csupán kis mennyiségű takarmány befogadására képes;tulajdonképpen az emésztés a bélben megy végbe.
A ló táplálékát metszőfagival harpja le,nyelvével zápfigaihoz irányítja/továbbítja,azokkal megőrli,majd lenyeli,s a falat a nyelőcsövön és gyomron keresztül a végbélbe jut.A máj a hasnyálmirigy  és a bélsejtek által termelt enzimek  úgy bontják fel a tápanyagokat ,hogy azokat a vékonybél felszívhassa.Ezt követően a táplálékpép a vakbélbe és a vastagbélbe jut,ahol a nehezen emészthető szénhidrátok - például a celluzól - fermentálódnak.A vastagbélen keresztül  a szervezet felvesz még némi tápanyagot is ,de főleg vizet,ennek révén besűrűsödik  a béltartalom.A táplálék  meg nem emésztett részei a végbélen keresztül ürülnek ki a bélsár alakjában.

Forrás: Lovak (Gabo Kiadó)

 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok