Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

 

Minden western versenyszámban western nyerget kell használni. Az ezüstdíszítéses felszerelést nem értékelik magasabban az egyszerűbb munkafelszerelésnél.

A western nyereg felépítése: 
A nyereg időtálló erős bőrből, legtöbbször fa, vagy üvegszálas vázra épül, és nagy felületen, stabilan fekszik fel a ló hátára, ami a nyerget a ló számára is kényelmessé teszi. A lovas részére is nagyon kényelmes ülést biztosít, a western nyeregben az ember az egész napot fáradság nélkül eltöltheti. Erős fém rögzítő karikák kapcsolják össze a nyerget és a hevedereket. A rögzítésnek több változata is létezik. A háromnegyedes, a duppla, in Skirt és a 3-as in Skirt rögzítés.

Nyeregméret lovas szerint: 
A nyereg méretét - a két nyeregkápa között mérve - az ülőfelület méretével adják meg inchben. 1 inch 2,54 cm. Ez azt jelenti, hogy egy általános 16 inches nyereg ülőfelülete: 40,64 cm.
A különböző hátú lovakra különböző vállszélességű nyergeket használhatunk. Ennek megfelelően vannak „full quarter” (széles QH vállra való nyereg), „semi quarter” (kevésbé széles vállú „félquarteres” nyereg), és vannak magasabb marú, keskenyebb vállú egyéb fajtákra való méretek.
A heveder felfüggesztése (Rigging) az első kápához képest különböző pozícióban lehet, mert a különböző hátú lovakra, más-más pozícó passzol. A felfüggesztés (Rigging) alapfajtái: ž-es, „Full Double”, in Skirt, 

Első teendő az új nyereggel:

A minőségi nyergekkel semmi féle teendő nincs, mert használatkészek. Ez azt jelenti, hogy megfelelően le van ápolva és kengyelszíjai helyes pozícióban állnak. A kevésbé jó minőségű nyergeket viszont le kell ápolni, illetve kengyelszíjait meg kell formázni. A kengyelszíjak és a kengyelek helyes pozícióba hajlítása a következő módon történik: állítsuk be a kívánt hosszt, a kengyelszíjak belső oldala első-alsó felét nedvesítsük be vízzel, hogy hajlékonyabbak, formálhatóbbak legyenek. Tegyük a nyerget a nyeregtartóra és a kengyeleket kifordítva toljunk keresztül rajtuk egy botot. A botot (most már nedvesítés nélkül) az első hónapban lovaglás után helyezzük újra vissza.

Nyeregtípsok

Reiningnyereg
Ez a típusú nyereg viszonylag kis nyeregszarvval rendelkezik, és az alatta lévő rész is alacsony, így az biztosan nincs útjában a lovas kezeinek. A nyereg legmélyebb pontja az ülőfelület hátulsó részben található, és jól kialakított hátsó kápá van.

Ropingnyereg
Bár Európában néhány rodeóverseny kivételével nincsenek roping versnyszámok, mégis nagyon sok roping munkanyerg kerül behozatalra. Ezeknek htránya, hogy viszonylag nehezek, viszont rendkívül kényelmesek, éa ezért a szabadidőlovasok körében igen népszerűek. A nyregváz és az erős elülső felépítméy a nyeregszarvval nagyobb teljes tömeget eredményez, mint a többi nyereg esetében. Mint a cuttingnyeregnl, itt sem hiányozht a hátsó hevede, mert munka közben így stabilabb.

Show-nyereg vagy Equitationnyereg
Elsősorban western pleasure, western horsemanship, trail és western riding versenyszámoknál használják. Mivel elsősoran versenyeken láthatjuk - mint azt a neve is mutatja - díszesebb mitázattal vagy ezüst veretekkel gazdagított.

Oldtimer-nyereg
Magas hátsó kápával renelkezik, ami a régi kaliforniai nyereg tipikus ismertetőjele. A nyereszarv bőrrel betekert, és az alatta lévő rész magas. A hevederkarikák konvencionálisan helyezkednek el, és hátsó hevederrel is rendelkezik.

Szabadidőlovas-nyereg
Így nevezik azt a kevert típusú nyerget, amelyet az egyik versenyszámra sem szakosodott szabadidőlovasok ígényei szerinte alakítottak ki. Díszítése kevésbé feltűnő, kicsi, alacsony nyeregszarvú, viszonylag könnyű, mérsékelt áron kapható.

Cuttingnyereg
A kevésbé mély ülőfelületével, a magas, vékony, és függőleges nyeregszarvval, és a nagyon vékony kengyelekkel ez  nyeregtípus kizárólag a cutting versenyzámra alkalmas.

Forrás: Westernlovaglás (Lovas Élet Szakkönyvtár)
             Rajtengedély vizsgakönyv

 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok