Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

Takarmányok

A lótakarmányokat leggyakrabban a következők szerint csoportosítjuk:
 
Tömegtakarmányok: lehetnek zölden vagy szárítva etetett fűfélék illetve pillangós virágúak. Elsődleges szerepük van az emésztőszervek összerendezett mozgásának fent tartásában, ballasztként a takarmányadag 30-50%-a belőlük tevődik össze. 
- Legelőfű: a jó legelőnlegalább hat-hét féle pázsitfűféle, és egy-két pillangós növény nő, de még ilyen összetétel mellett is a lovak nagy részénél abrak kiegészítésre van szükség a megfelelő kondíció megtartásához.
- Kaszált zöldtakarmány: a legelőnél felsorolt növények frissen kaszált állapotban etetve.
- Szénák: a fűfélékből, vagy pillangósokból kaszálást követően szárítással készített takarmányok. 
- Szalmák: gabonafélék aratását követően a megmaradt szárakból készített takarmány. 
- Szilázs, szenázs: fűfélékből és pillangósokból készített, erjesztéssel tartósított takarmány. Etetése csak a megfelelő szabályok szigorú betartása mellett javasolható.

Abraktakarmányok:
elsődlegesen ezek a gabona magvak szolgáltatnak energiát a lovak számára. Etethetjük a szemes takarmányokat kezeletlenül vagy roppantva, darálva egyaránt. Az őrölt szemestakarmányok avasodásra hajlamosak, őrlés után hosszabb ideig tartó tárolásuk nem célszerű. A következő felsorolás sorrendje egyben azt is mutatja, összetevői alapján melyik gabonaféle a legalkalmasabb a lovak etetésére
- Zab: közepesenergia és fehérje tartalma alapján a legjobb lótakarmány.
- Árpa: a mag felépítése miatt zúzottan érdemes etetni, energiatartalma a zabénál magasabb.
- Kukorica: energiában a leggazdagabb, törve vagy darálva érdemes etetni, nagy mennyiségben történő felvétele többféle betegséget is okozhat.

Keveréktakarmányok:
ipari körülmények között készített keverékek, melyeket a szemes és tömeg takarmány etetése mellett vagy helyett adhatunk a lovaknak. Többféle abrak, illetve tömegtakarmány keverékét kötőanyagok felhasználásával granulátummá préselik. Az így készített táplálék könnyen szállítható, tárolható és adagolható. Keveréktakarmányok etetésénél a receptúra mellé csatolt etetési javaslat betartására ügyeljünk. 

Gyökér és gumós takarmányok:
kiegészítésként adhatók a tömegtakarmányok és az abrakok mellett. Magas nedvességtartalmuk miatt gyorsítják a béltartalom továbbhaladását. 
- Sárgarépa, takarmány és cukorrépa
- Melasz (cukoripari melléktermék)
 
Takarmány kiegészítők: előfordulhat, hogy lovunk takarmányai nem megfelelő mértékben tartalmaznak bizonyos ásványi anyagokat vagy vitaminokat. Ilyenkor legegyszerűbben takarmány kiegészítőkkel akadályozhatjuk meg a hiánytünetek kialakulását.
Konyhasó: sokféle tömbbé préselt változatban kapható, célszerű a ló részére könnyen hozzáférhető helyen a bokszban rögzíteni. Gyakran ásványi anyag és vitaminkiegészítőkkel kombináltak.
Ásványi anyag és vitamin kiegészítők: egyedileg adagolható, az abrakba keverhető por, granulátum vagy folyadék formájában forgalmazott termékek. Etetésük előtt célszerű az állattal etetett takarmányok beltartalmi vizsgálatát illetve a ló vérének laboratóriumi vizsgálatát kérni. Ha a vizsgálatok eredményének megfelelő kiegészítőt, kellő mennyiségben etetjük, nemcsak lovunk egészségét védjük, hanem a pénztárcánkat is megkíméljük.
Lenmag: gyakran kerül sor lenmag etetésére bélsárpangás miatt kialakult kólikát követően. Ennek a kiegészítőnek a rendszeres etetésével az előbb említett állapot könnyen megelőzhető. A lenmag etetését sokan azért nem vállalják, mert jótékony, bélfalat síkosító és bevonó hatását csak a forrázott lenmag fejti ki, aminek az elkészítése akár negyed órát is igénybe vehet naponta. 
Korpa: amalomipari melléktermékek közül a búzakorpa férhető hozzá legkönnyebben. Etetése gyorsítja a béltartalom továbbhaladását, ezzel jótékony hatást fejt ki beteg, lábadozó vagy frissen ellett lovak etetésekor.

Forrás: Rajtengedély vizsgakönyv

 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok