Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

A szársegítségek tulajdonképpen a szárak fokozott megfeszítéséből, illetve ellazításából állnak. Hatásuk attól függ, hogy a ló milyen mértékben engedi át tarkóján kezünk szájra gyakorolt hatását. 

A szársegítségek a következők lehetnek:
- felvevő
- engedő
- kitartó
- behatároló
- oldalra kimozduló

Felvevő
szársegítséget használunk:
-         adott jármódban az iram csökkentésekor
-         magasabb jármódból alacsonyabba való átmenetkor

Engedő
segítségnek kell követnie minden felvevő segítséget, így megakadályozhatjuk, hogy a ló a szárakon elakadjon, ellenkezni kezdjen. A felvevő segítségeket követő engedő segítséget nem szabad hirtelen alkalmazni, az engedés során a szár nem löttyenhet meg, hiszen ez a lovat a támaszkodásban megzavarja. Abban az esetben, ha az engedéssel a ló nyakának kinyújtását szeretnénk elérni akkor vagy egész karunkkal kell előre menni, vagy a szárakat kell kicsúsztatni a kezünkből.
 

Kitartó szársegítség használatakor szintén fontos, hogy abban a pillanatban, amikor a ló a segítségre reagált, azonnal engedő szársegítséget alkalmazzunk.
 
Kitartó szársegítséget használunk: 
-         ha a ló szár ellen, vagy szár felett megy.
-         hátralépés tanításakor.
 
Behatároló szársegítséget a másik oldali szár felvevő segítségével együtt alkalmazunk. Például fordulatok lovaglása esetén a belső szár felvevő segítsége mellett, a külső szár behatároló hatást kifejtve a ló nyakán fekszik, megakadályozva ezzel a „ló külső vállára esését”.
 
Oldalra kimozduló szársegítséget használunk a fordulatok lovaglásakor és az oldaljárások tanításakor fiatal lovakon. Ezt a segítséget a belső száron alkalmazza a lovas, amikor az állításhoz vagy hajlításhoz csuklóból elfordított kezét néhány centiméterrel oldalra eltávolítja a ló nyakától, mintha a ló orrát az ellenkező irányba akarná vezetni.
 
A szársegítségek alkalmazásánál mindig figyelnie kell a lovasnak, hogy ne akarjon minden problémát csak kézzel megoldani, ne felejtse el, hogy a szársegítség csak a csizma és testsúlysegítségekkel együtt váltja ki a kívánt hatást. Önmagában alkalmazott segítségekkel elérhetünk ugyan valamit, ami hasonló képet mutat a kívánatoshoz, de a módszer hosszú távon megbosszulja magát, ellenkezést, a ló idő előtti elhasználódását okozhatja.
 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok