Watershild- Minden, amit tudni szeretnél a lovakról

Takarmányozás

A helyes takarmányozás alapja a jó minőségű és megfelelő mennyiségű takarmány etetése az állatokkal. A lovak emésztőszervének anatómiai-élettani sajátosságait ismerve könnyen megérthetők a takarmányozás legfontosabb szabályai.

A lovak emésztőszerv rendszerének felépítése alkalmazkodott a legelő életmódhoz vagyis ahhoz, hogy az állat szinte folyamatosan kis mennyiségeket egyen és szükségleteit kizárólag a legelőfűből fedezze. A vadon élő lovak emésztőszervei arra specializálódtak, hogy az állatok legsilányabb minőségű táplálékot is képesek legyenek hasznosítani. A lovak fogazata zománcredős fogakból áll, a kifejlett méneknek 40, a kancáknak 36 foguk van. A különbség a szemfogak hiányából adódik. A gyomruk testtömegükhöz viszonyítva kicsi, űrtartalma 8-15 liter. A nyelőcső hegyes szögben szájadzik be a gyomorba, a gyomorszáj záróizma különösen erős. A gyomor még telt állapotában sem éri el a hasfalat, ezért az állat képtelen hányni. A lovak emésztőszervrendszerébe bekerült anyagok élettani körülmények között csak egy irányba, a vékonybél felé képesek távozni a gyomorból. Az állatok gyomrában a táplálék körülbelül 6 órát tölt el, majd a vékonybélen keresztül a vakbélbe jut. A lovak emésztésében fontos szerepe van a vakbélnek és az utána következő vastagbélszakasznak, a fejlett remesebélnek. Az említett két bélszakaszban találhatjuk az állattal szimbiózisban élő mikroorganizmusokat. A mikroorganizmusok által termelt enzimek segítenek a lovaknak a növényi sejtfalat felépítő cellulóz lebontásában. Ennek a szimbiózisnak köszönhetően a lovak rostemésztése 50-55% körüli. Ahhoz azonban, hogy a vastagbélben és a remesében élő mikróbák és a ló között fennálló szimbiózis jól működjön, az állatnak bizonyos mennyiségű nyersrostot mindig ennie kell. A nyersrostban gazdag takarmányok a bél mechanoreceptorainak ingerlése révén hozzájárulnak a takarmány tovahaladásához a bélcsőben, valamint hosszabb idő alatt lebomló energiát biztosítva táplálják a vakbél és a remesebél mikroorganizmusait. Nem vihetjük túlzásba azonban a szénhidrátokban gazdag abrak, elsősorban a kukorica adagolását. A hirtelen nagy mennyiségben felvett abrak a gyomorból csak lassan képes tovahaladni, erjedése során gáz képződik, amely feszíti a gyomor falát. Mivel az állat nem képes hányásra, a gyomor fala kitágul, majd megreped. A ló számára nehezen emészthető szénhidrátok túlzott bevitelének másik következménye lehet a bélflórát alkotó baktériumok pusztulása, és az így bekövetkező súlyos bélgyulladás és hasmenés is.

Az említett okok miatt a takarmánynak legalább 30-50%-ban tömegtakarmányt kell tartalmaznia, hiszen innen kerül az állat szervezetébe a nyersrost jelentős része. Fűszéna korlátlan mennyiségben állhat az állat rendelkezésére. A munka mértékéhez igazított mennyiségű abrakot három-öt alkalomra elosztva adjuk oda a lónak. A zöldtakarmányok, a szilázs és a lucerna széna etetésének bevezetését fokozatosan kell végezni, így sok betegséget előzhetünk meg. A lucerna mennyiségét mindig a munka függvényében kell beállítani. 

A ló előtt mindig legyen tiszta, megfelelő hőmérsékletű ivóvíz, munka után a szárazra sétáltatott lovat nyugodtan engedhetjük inni. 

Az etető és itató edényt mindig tisztán kell tartani, ellenőrizni kell, hogy az önitató nincs-e elzárva, befagyva, esetleg nem folyik-e. Etetés közben ne zavarjuk az állatot, egy óra pihenés, evés után, segíti az emésztést és a takarmány jobb hasznosítását. 
 

Ajánlott napi takarmányadag felnőtt, munkában lévő sportlovak számára 
0,5-1 kg abrak/100 ttkg = 2,5-5 kg abrak/ló
5kg széna
1 kg takarmányszalma
100g ásványianyag és vitaminkiegészítő
nyalósó 
40-70 l ivóvíz

Forrás: Rajtengedély vizsgakönyv
 

The Rhythm of the Horse

 
Az oldal
Lovak
Lovaglás
Lótartás
Lovastábor
Programajánló
Multimédia
Extra


      Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás
Mi érdekel legjobban a honlapon?

Letöltések
Programok
Lovak
Lovaglás
Csináld magad
Segítségek
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok